De Annabelle

Het is een van de meest bekende hortensia’s van dit moment: de Annabelle. Met haar schitterende grote witte bollen tot wel 25 cm groot is het een echte eyecatcher. Vandaar dat ze ook wel de sneeuwbal wordt genoemd. Het is niet gek dat de Annabelle mateloos populair is in Nederland.

Hero

Het kleurverloop van de Annabelle

Er is nog een reden waarom wij bij Van Klaveren Plant Hortensia’s gek zijn van de Annabelle en dat is het kleurverloop. Tijdens de bloeiperiode van juli tot september is de bloemkleur roomkleurig wit. Later in het bloeiseizoen verkleuren de bloemen naar lichtgroen. Als we vervolgens de bloemen niet verwijderen krijgen we in de herfst ingedroogde bloemen met een mooie paarsbruine kleur.

Hero

Het planten van de Hydrangea Arborescens Annabelle

De Annabelle kan het best geplant worden in de halve schaduw. Kies bij het planten voor een afstand van 60 centimeter tussen de verschillende planten. De Hydrangea Arborescens is een dorstige struik, dus om de verdamping van grondwater tegen te gaan kan de Annabelle het beste in een humusrijke grond gepland worden.

Hero

Snoeien van de Annabelle

Anders dan de Hydrangea Macrophylla bloeit de Hydrangea Arborescens Annabelle op nieuw hout. We snoeien de Annabelle in het voorjaar nadat de strenge vorst is geweken (vanaf maart).

De grootte van de bollen zijn afhankelijk van hoe kort je de struik snoeit. Wil je compactere bollen met een stevigere tak, snoei de Annabelle dan ongeveer tot 60 centimeter van de grond. Wil je juist grotere bollen, snoei de Annabelle dan helemaal terug tot 20 a 30 centimeter van de grond. Hou er rekening mee dat de bij te grote bollen de Annabelle topzwaar kan worden. Het is daarom aan te raden om de jongere planten kort te snoeien en de jaren daarop de plant hoger snoeit.

Hero

Verzorgen van de Hydrangea Arborescens Annabelle

De winterharde Annabelle heeft weinig verzorging nodig. Daarom is ze ook erg populair bij de tuineigenaren met minder groene vingers. De Annabelle heeft bijna geen last van ziektes en plagen. Ze is wel erg dorstig. Dus geef haar vooral in de zonnigere periodes veel water. Als je merkt dat de Annabelle wat slap gaat hangen of gele bladeren krijgt dan heeft ze waarschijnlijk meer water nodig.