Vijf tips voor de hortensia in de tuin

De hortensia is een veel voorkomende heester in de Nederlandse tuinen. Zowel in grote, landelijke tuinen als kleine stadstuintjes en zelfs op het balkon munt de hortensia uit door haar veelzijdigheid. Hoewel de hortensia een sterke en winterharde plant is, zijn er een aantal punten waar je op kan letten zodat zij nóg beter tot haar recht komt.

Hero

1. Vind de juiste standplaats voor de hortensia

De hortensia doet het het beste in de schaduw of halfschaduw. Bij teveel zon zullen de bloemen sneller verdorren. Zoek dus het liefst een plaats die ten minste een aantal uur per dag schaduwrijk is. Sommige soorten doen het echter beter in de zon dan anderen, bijvoorbeeld de Annabelle en de Together.

Hero

2. Combineer verschillende soorten hortensia's

Een hortensia heeft een bepaalde bloeitijd. Om het gehele seizoen door (mei tot oktober) te kunnen genieten van de hortensiabloemen, kun je verschillende soorten door elkaar planten. Dit zorgt naast een seizoenslange bloemenzee ook voor veel variatie in de tuin door het jaar heen. Een goede mix is bijvoorbeeld de Everbloom Pink Wonder voor vroege bloemen, de Pink Ball en Papillon voor in de zomer en de Everbloom Red Wonder als afsluitende hortensia.

Hero

3. De hortensia doet het ook goed in de pot

De hortensia is uitermate geschikt om als indrukwekkende struik in een uitgestrekte tuin te gebruiken, maar dit landelijke effect kun je ook bereiken in de compactere stadstuin of zelfs op het balkon. Door de juiste hortensia in een pot te plaatsen, kun je je terras prachtig opfleuren. Zorg er wel voor dat de hortensia niet de hele dag in de volle zon staat. Een geschikte hortensia voor in de pot is bijvoorbeeld de Together of de Black Steel

Hero

4. Kleur de hortensia blauw

Het heldere blauw van de hortensia is een welbekende kleur onder tuinliefhebbers. Hoe kan het dan toch dat de hortensia het volgende seizoen ineens roze opkomt? Dit heeft de maken met de zuurgraad van de grond waar zij in staat. Een zuurdere grond zorgt voor een blauwe hortensia, terwijl bij een neutralere grond de hortensia roze kleurt. Je kunt een hortensia dus desgewenst blauw of roze kleuren door de pH waarde aan te passen. Zeer geschikte hortensia's om blauw te kleuren zijn Blue Ball, Together en de Blauwe Randbloeier en niet te vergeten Hydrangea Blue Bird (rijkbloeiend!)

Hero

5. Let op de stevigheid van de steel van de hortensia

Niet elke hortensia is geschikt voor elke toepassing. Wanneer je een haag wilt plaatsen van hortensia’s, is het belangrijk dat je een soort met een stevige steel kiest. Zo blijft de haag mooi in vorm. Lees hier meer over hortensia hagen. Stevigheid is ook belangrijk op een plek waar het flink kan waaien. De hortensia ziet er immers het mooist uit als hij fier overeind staat. De Black Steel Blue en Black Steel Pink staan bekend om hun sterke stelen.

Hortensia's voor in de tuin

Snel, makkelijk en voor een goede prijs

Als hovenier of tuinier wil je mooie producten, snel en zonder gedoe kunnen ophalen, voor een gunstige prijs. Bij Van Klaveren Plant vind je een groot assortiment aan hortensia's voor de tuin. Wij hebben altijd voldoende voorraad, zodat jij meestal direct je bestelling kan ophalen. Heb je liever dat wij het bezorgen, dan kunnen we dat vaak voor je regelen. Wel zo makkelijk!