Picture

Wat is nou eigen duurzaamheid? Dat is een ontwikkeling voor de huidige bedrijfsvoering, zonder de toekomstige generaties tekort te doen. Er valt genoeg regen in Nederland. Maar niet altijd op het juiste moment. Onze investering als de ondergrondse waterberging is zo'n duurzame stap in de goede richting. De afgelopen periode is deze berging zeer goed gevuld! Onbeperkt schoon regenwater beschikbaar voor onze Hortensia teelt! EC van 0,2 en altijd 12C graden zonder algen etc. Met dit duurzame systeem zijn we tijdens droge zomers niet meer afhankelijk van oppervlaktewater of osmose. Het kost wat energie, maar dat wekken onze zonnepanelen voor ons op. De planten groeien tevreden en onze volgende generatie doen we niets tekort.

Hero

Hortensia Collectietuin breidt uit!

In de zomer van 2023 zal de collectietuin verder worden aangevuld met nieuwe Hortensia variëteiten. Met name met witte hortensias. Na zonsondergang wordt de tuin verlicht door Inlite tuinverlichting. De omringende gazon zal vernieuwd worden en bijbemest worden op advies van het bedrijf DCM organische meststoffen. Om de biodiversiteit te ondersteunen zullen er bolgewassen bloeien in de tijd dat er geen hortensia's in bloei staan.

Picture

Warmtepomp draait!

Op 2 januari 2023 is onze nieuwe warmtepomp operationeel. Na een week testen in een koude periode van december, is dan nu het moment! Warmte wordt uit de bodem tot 180mtr diepte onttrokken en als laagwaardige warmte (tot 45C) onze nieuwe kassen gebruikt. Vanaf eind mei zullen we deze warmtebron weer opwarmen met de zonnewarmte uit onze betonnen teeltvloeren. De gasaansluiting houden we nog even aan om extreme koude periodes te kunnen overbruggen. De warmtepomp zal dan ondersteund worden met een kleine ketel.

Kas als energiebron
Picture

in 2023 wordt 80% van onze warmte zelf gemaakt!!

Een warmtepomp wordt in december 2022 operationeel. Vanaf dat moment kan onze gaskraan bijna dicht. De warmte die we oogsten van onze betonnen teeltvloeren, kunnen we onze moederplanten in de nieuwe kas laten opgroeien. We durven wel te zeggen dat het de meest duurzame hortensia stekken zijn van Europa.

En daar zijn we trots op!

Nathan warmtepompen

Op weg naar veenvrije potgrond

Veen is een bestanddeel van potgrond waar planten goed op groeien. Veen wordt afgegraven in open vlaktes in Ierland en Oost Europa. Dat kan een negatieve invloed hebben op de omgeving. En dat willen we niet. Samen met onze potgrond leverancier Klasmann uit Schiedam zijn we op zoek naar alternatieven. In 2022 hebben we 10% van het veen in onze potgrond vervangen voor houtsnippers uit de houtindustrie. We zijn zeer verheugd dat het geen invloed geeft op onze teelt. De eerste stap is gezet naar veenvrije potgrond.

Klasmann potgrond
Picture

exo-skelet van Laevo zorgt voor veel gemak tijdens het snoeien

Van Klaveren Plant heeft geïnvesteerd in een EXO-skelet. Met deze ergonomische oplossing wordt vele werkzaamheden op ons bedrijf een stuk makkelijker. Het bedrijf Laevo heeft ons voorzien van een exo-skelet om de rug te ondersteunen. Op deze manier werken we aan een prettige werksfeer en een beter eindresultaat.

LAEVO exo skeletons
Picture

We bouwen een nieuwe kwekerij!

Van Klaveren Plant maakt nu een grote stap naar een duurzame hortensiateelt. Van Amelsvoort kassenbouw bouwt voor ons een kas en BosmanVanZaal installeert de teeltinrichting met automatisering en watertechniek. Mede dankzij de POP3 subsidie van de Provincie Noord-Holland en de EU maken we grote sprongen voorwaarts om in de nabij toekomst gasloos te gaan telen. In september 2022 zal de produktie van onze jonge planten in deze nieuwe kas gaan plaats vinden.

Picture

in 2022 krijgt de succesvolle Beautensia® een nieuwe look.

Beautensia®, het mooiste Hortensia cadeau aller tijden, verdient een nieuwe stijl. Al 5 seizoenen telen wij de Beautensia® met veel trots. In het Beautensia® seizoen van 2022 zal de veranderingen goed zichtbaar worden. De verpakking wordt gerestyled, de waterdichte pot zal een trendy kleur krijgen en er komen nieuwe kleuren in het assortiment.

Picture

Biodiversiteit staat hoog op onze agenda, doet u mee?

Bij Van Klaveren Plant telen we al jaren Hortensia's. We voelen iedere dag de Natuur in onze kwekerij. De groei, het water en de zon zijn dagelijkse natuurlijke onderdelen in onze kwekerij. We merken ook dat de Natuur voordurend veranderd. Met name de biodiversiteit maken wij onze zorgen over. Fijn dat we een deel van de oplossing zijn, en iedereen kan mee doen. De hortensia behoort tot de meest bloeirijke winterharde heesters van de wereld. Koop deze plant en draag bij aan betere diversiteit. Onze kwekerij gaat een nieuwe kas bouwen. Biodiversiteit zal hoog op de agenda staan!

LEES!: De Green Deal van Europa
Picture

Organische bemesting maakt verdere ontwikkeling door bij Van Klaveren Plant

Van Klaveren Plant heeft ervoor gekozen de weg in te slaan van duurzaam telen en MVO ondernemen. Een van de speerpunten van deze visie is het terugbrengen van kunstmest verbruik. In 2018 begonnen de eerste teeltproeven op kleine schaal om hortensia's te bemesten met organische meststoffen. Samen met Klasmann Substrates bv uit Schiedam en met Van der Knaap- Braam (bewortelingfase) is er gezocht naar een juiste voedingbalans voor de Tuinhortensiateelt op de meest organische manier. Inmiddels zijn de proeven op grotere schaal toegepast bij de beworteling en van opkweek van tuinplanten. In zomer 2020 zijn de bewortelingsteelt proeven met organische meststoffen geslaagd. Vanaf 2023 worden alle hortensia stekken op een organische manier gevoed, dus zonder kunstmest. In 2024 gaat Van Klaveren Plant een stap verder. Het gebruik van organische meststoffen zal met 20% toenemen en daarbij zal het stikstof gift verder teruggedrongen worden. In 2030 willen we 50% van onze kunstmest vervangen hebben met organische meststoffen. Het is een grote uitdaging om 100% organisch te telen, maar dit beleid is niet meer weg te denken uit onze duurzame strategie. Kwaliteit staat nog altijd voorop! Het liefst op een duurzame manier. Voor meer informatie check de website van DCM

DCM organische meststoffen
Picture