Hortensia: bekend om haar bloei

De belangrijkste reden dat de hortensia zo’n gewilde plant is in de Nederlandse tuin is de opvallende bloeiwijze. De hortensia, met name de Hydrangea Macrophylla, produceert grote, bolvormige bloemschermen. Deze geven vanaf de lente tot in het najaar zowel de grote boerentuin als het stadsbalkon een kleurrijke opkikker.

Hero

Over de bloem van de hortensia

De hortensiabloem komt voor in allerlei soorten en maten. De bekendste is de bolvormige bloem. Je hebt ook conusvormige pluimen, platte schermen, kleine (japanse) bloemen en klimhortensia’s. De Hydrangea Macrophylla, ook vaak de boerenhortensia genoemd, is gekenmerkt door een bolvormige bloem. Deze bol produceert aan de rand steriele bloemen om insecten te trekken naar het midden van de bloem. Daar bevinden zich de nectar en de vruchtbare bloemen.

Hero

De hortensia een handje helpen

Om de bloei van de hortensia te bevorderen kun je bemesting toepassen. Er is speciale (organische) bemesting voor hortensia’s, maar in principe is mest met NPK verhouding 8-4-8 het meest geschikt. Let wel op dat je niet te veel en te vaak bemest. Aan het begin van het voorjaar en aan het begin van de zomer is voldoende. Je hebt kans dat de bloei achteruit gaat van te veel bemesting

Hero

Bloeit de hortensia ineens roze?

De kleur van een hortensia hangt af van de zuurgraad van de grond. Als een hortensia bij aankoop een prachtige, diepblauwe kleur heeft en hij het volgende jaar ineens flets roze opkomt, is dat natuurlijk even schrikken. De oplossing is om de zuurgraad in de grond bij te stellen. Over het algemeen: hoe zuurder hoe blauwer. Je kunt dit met aluin, of speciaal hortensia blauwsel doen. Probeer ook te experimenteren met hoeveelheden: een lichtzure grond kan bijvoorbeeld lavendelkleurige bloemen tot gevolg hebben. Het verhaal dat zelfs een paar roestige spijkers effect kan hebben, is nooit bevestigd. Kijk hier voor meer tips.

Hero

Invloed van snoeien op de bloei van hortensia’s

Om je hortensia in de juiste vorm te krijgen (niet te groot of niet te overhangend) kun je haar snoeien. Maar houd er rekening mee dat de wijze van snoeien ook invloed kan hebben op de bloeiwijze. Een kort gesnoeide hortensia geeft later over het algemeen grotere bloemen terug. Als je slechts de bloemen verwijdert, krijg je vaak compacter bloemen terug. Wat hier de beste tactiek is hangt af van de stevigheid en grootte van de bloemen. De Annabelle heeft bijvoorbeeld vrij forse bloemen en kan daardoor gaan overhangen. Als je deze vlak boven de grond snoeit, zal het nieuwe hout niet stevig genoeg zijn om de enorme bloemen te dragen. Kies hier dus voor een wat minder rigoureuze snoeiwijze. Lees hier meer over het snoeien van hortensia’s

Gerelateerde artikelen

Standplaats en grondsoort

Een goede standplaats zorgt voor jarenlang plezier van een hortensiastruik, de juiste grondsoort zorgt voor een optimaal resultaat en de juiste manier van planten zorgt voor een stevig begin van een succesvolle hortensia.

Snoeien

De hortensia is erg makkelijk in onderhoud. Een van de voordelen is dat het snoeien van de hortensia niet noodzakelijk is. Toch kan het zijn dat de hortensia te groot wordt of misschien slordig begint te ogen. Dan is het verstandig om de hortensia te snoeien.

Tips voor hortensia's

De hortensia is een veel voorkomende heester in de Nederlandse tuinen. Zowel in grote, landelijke tuinen als kleine stadstuintjes en zelfs op het balkon munt de hortensia uit door haar veelzijdigheid. Er zijn een aantal punten waar je op kan letten.