De hortensia snoeien

De hortensia is erg makkelijk in onderhoud. Een van de voordelen is dat het snoeien van de hortensia niet noodzakelijk is. Toch kan het zijn dat de hortensia te groot wordt of misschien slordig begint te ogen. Dan is het verstandig om de hortensia te snoeien.


Het snoeien van de hortensia verschilt per type hortensia. Je kan de hortensia indelen in twee groepen: de soorten die bloeien op oude knoppen en de soorten die bloeien op nieuwe knoppen. Bij deze twee typen moet je opletten wat je wegsnoeit en wanneer.

De hortensia die op oud (meerjarig) hout bloeit snoeien

De boerenhortensia (Hydrangea Macrophylla) en de eikenbladhortensia (Hydrangea Quercifolia) zijn hortensiasoorten die op op oud hout bloeien. Dit betekent dat als je hem te veel terugsnoeit, hij in dat jaar helemaal niet zal bloeien. Het beste is dan om alleen de oude bloemen te verwijderen. Doe dit op zijn vroegst aan het begin van het voorjaar. Tot die tijd zorgen de bloemen voor bescherming tegen vorst.


Mocht je de grootte van de struik meer willen inperken, dan is het aan te raden om de oudere, langere en wellicht hangende takken tot 20 cm boven de grond af te knippen. Snoei eventueel de helft in het ene jaar en de de andere helft in het volgende jaar af, om er zeker van te zijn dat de hortensia doorbloeit.

De hortensia die op nieuw (eenjarig) hout bloeit snoeien

Ook deze soort hortensia’s kun je het beste in het vroege voorjaar snoeien. Het verschil is dat op de takken die dan gevormd worden meteen al bloemen komen. Je hoeft daar dus geen jaar op te wachten. Deze struiken kunnen dus makkelijker gevormd worden: snoei hem kort om de hortensia compact te houden, of snoei alleen de bloemen om hem groter te laten worden.

Hero

De boerenhortensia en de Annabelle

Bij Van Klaveren Plant telen wij de Hydrangea Macrophylla (boerenhortensia) en de Hydrangea Arborescens (Annabelle). De laatste soort valt onder de groep hortensia’s die op nieuw hout bloeit. Gezien het feit dat de Annabelle grote bloembollen produceert, moet je extra opletten hoe je deze snoeit. Flink terugnsnoeien resulteert in grote bloemen, maar pas op dat de stelen sterk genoeg zijn om deze te dragen. Vlak onder de oude bloem wegsnoeien geeft een stevigere plant met minder grote bloemen. Lees meer over de Annabelle.

Gerelateerde artikelen

Standplaats en grondsoort

Een goede standplaats zorgt voor jarenlang plezier van een hortensiastruik, de juiste grondsoort zorgt voor een optimaal resultaat en de juiste manier van planten zorgt voor een stevig begin van een succesvolle hortensia.

Bloeien

De belangrijkste reden dat de hortensia zo’n gewilde plant is in de Nederlandse tuin is de opvallende bloeiwijze. De hortensia, met name de Hydrangea Macrophylla, produceert grote, bolvormige bloemschermen.

De Annabelle

Het is een van de meest bekende hortensia’s van dit moment: de Annabelle. Met haar schitterende grote witte bollen tot wel 25 cm groot is het een echte eyecatcher. Het is niet gek dat de Annabelle mateloos populair is in Nederland.