Standplaats en grondsoort voor de hortensia

Bij het planten van hortensia’s in de tuin moet je vooral letten op de standplaats, de grondsoort en de manier van planten. Een goede standplaats zorgt voor jarenlang plezier van een hortensiastruik, de juiste grondsoort zorgt voor een optimaal resultaat en de juiste manier van planten zorgt voor een stevig begin van een succesvolle hortensia. Bij Van Klaveren Plant zijn grote aantallen verschillende variëteiten verkrijgbaar. Met onze ervaring kunnen we de juiste variëteit aanbevelen voor de juiste standplaats.

Wat is de beste standplaats van de hortensia?

Dit verschilt per soort, maar een hortensia gedijt in het algemeen het beste op een plek met schaduw of halfschaduw. Een beschutte plek die ervoor zorgt dat de hortensia niet in de volle middagzon staat, heeft altijd de voorkeur. Vooral als een hortensia grote bladeren heeft, zullen deze door hun grote oppervlak sneller verbranden. Er zijn wel soorten die het goed doen in de volle zon, zoals [soort] en [soort], mits ze genoeg water krijgen. Zorg er dan wel voor dat het water niet bij de wortels blijft staan, dit kan rot veroorzaken. Over het algemeen geldt: hoe bleker de bloemkleur, hoe minder goed de hortensia tegen zon kan.

Hero

Welke grondsoort heeft de hortensia nodig?

Een hortensia heeft het meeste baat bij een humusrijke grondsoort die ook goed doorlatend is. De pH-waarde van de grond heeft invloed op de bloemkleur, maar is over het algemeen neutraal tot lichtzuur. Een voedzame compostgrond en voldoende water zullen de hortensia optimaal laten bloeien. Deze omstandigheden zijn uiteraard niet in elke tuin haalbaar en de meeste hortensia’s zullen het ook prima doen in normale tuingrond.

Hero

Hoe plant ik de hortensia het beste?

Om een hortensia zo goed mogelijk te planten kun je het beste de volgende stappen volgen:


  • Kies de optimale standplaats. Kies bijvoorbeeld geen plaats op het zonnige zuiden voor de Hydrangea Macrophylla. Op het westen (avondzon) of op het oosten (ochtendzon) in de tuin zijn de beste plekken te vinden.
  • Bereid de grond goed voor. Zorg voor een lichtzure grond en verrijk deze eventueel met compost.
  • Maak een plantgat dat ongeveer 3 keer zo groot is als de pot waaruit de hortensia komt. Dit vul je later op met grond, zodat de hortensia makkelijk zijn wortels kan uitbreiden.
  • Maak de wortels rondom de kluit alvast een beetje los. Pas op dat je ze niet teveel beschadigd.
  • Zorg dat de hortensia na het planten niet op een heuvel staat, maar juist enkele centimeters dieper dan de omliggende grond. Zo kun je (vooral in het begin) gerichter water geven.

Gerelateerde artikelen

Snoeien

De hortensia is erg makkelijk in onderhoud. Een van de voordelen is dat het snoeien van de hortensia niet noodzakelijk is. Toch kan het zijn dat de hortensia te groot wordt of misschien slordig begint te ogen. Dan is het verstandig om de hortensia te snoeien.

Bloeien

De belangrijkste reden dat de hortensia zo’n gewilde plant is in de Nederlandse tuin is de opvallende bloeiwijze. De hortensia, met name de Hydrangea Macrophylla, produceert grote, bolvormige bloemschermen.

Hortensia als haag

Hij wordt niet altijd zo gezien, maar de hortensia kan uitermate geschikt zijn om een haag mee te vormen. Je combineert de functionele afscheiding van een haag met een prachtige bloemenzee die de hortensia op kan leveren.